fredag 14 juni 2013

Skulpturparken i Espnäs, med vägbeskrivning

Så här såg KonstLadan ut innan..
 

                                              ..sen

                     ..på väg från sjön

        
        obs! det finns ingen värme här, så kläder efter väder gäller :)
Detta är en plats för Konst och Hälsa i Jämtländsk Natur.
I Espnäs, ca 1 mil söder om Brunflo finns denna KonstLada, som jag med lite hjälp och mycket enkelt gjord om till Sommar-Ateljé, enkelt galleri och om du ringer innan kan det om jag har möjlighet finnas ekologiskt sommarcafé med självservering, eller ta gärna med egen fikakorg. Det är fin utsikt över Locknesjön.
 
KonstLadan är en mötesplats för Skulpturparken med LandArt, Konst och Skulptur i den vackra naturen intill Locknesjön. Här erbjuds vandringsmöjligheter med Konst som skapats i eller och placerats ut av konstnärer; enskilda, grupper och eller i samarbete mellan konstnärer, barn och ungdomar. Ett utflyktsmål för bygdens och Jämtlands invånare, skolklasser, företag och turister.
Konst är hälsa; genom att vi skapar, betraktar och vandrar bland konst, väcks vår kreativitet och glädje med öppnat sinne, men också en chans till återhämtning från stress och prestationer. Mötet med konst och människor ger även ökat medvetande om oss själva, bemötande av varandra, kultur och natur. Detta i samklang med naturen, för hållbar utveckling, nytänkande, återanvändning av material och gamla byggnader.
 
Under våren 2010 bjöd jag in barn och ungdomar i Locknebygden att skapa skulpturer av återvinnings material i KonstLadan, deras fantastiska verk placerades ut i Skulpturparken och finns att betrakta och glädjas åt fortfarande. Detta var en del i Leader projektet ”Barn och ungdomar Locknebygdens framtid”.  www.guldsmebacken.se
Tanken har varit att barn och ungdomar i bygden ges möjlighet att använda och utveckla sin kreativitet genom att skapa konst, i en anda av hållbar utveckling, så nära naturen som möjligt. 2011 fick de skapa i betong. De kommer fortsättningsvis få uttrycka sig med andra material som lera och måleri vilket även har en positiv inverkan på bland annat självkänslan.
2010 bjöd jag in Östersunds Konstskolans elever och de konstnärer som där gick Projektåret, att ställa ut sina konstverk i Skulpturparken, vilket  var mycket uppskattat! bla av ovan nämnda barn som var stolta över att få ”ställa ut” tillsammans med ”riktiga” konstnärer, en kommentar från en 6 årig kille under en radiointervju ”..jag är konstnär!”  www.ostersundskonstskola.se 
 
Skulpturparkens framtid...
En plats för enskilda konstnärer eller samarbeten och möten mellan konstnärer, att ställa ut Land-Art, Konst och Skulptur i naturen. Olika samarbeten med skolor och liknande där skapandet blir till spännande, kreativa och konstnärliga vandringsupplevelser i Skulpturparkens vackra natur, som växlar från år till år, samtidigt som KonstLadan finns tillgänglig som en mötes och skapande-plats för deltagare och besökande.
 
nedan är författat av MalinMatilda Allberg:
"Land Art är en konstform som inbegriper fysiska landskap för att skapa konst, att tvinga folk att se konsten i ett nytt sammanhang, utanför galleri- och museivärlden. Människor har skapat konstverk med landskap i århundraden, men den moderna Land Art-rörelsen kom igång på allvar under 1960-talet, då amerikanska konstnärer började skapa Land Art i stor skala.
Idag kan Land Art-verk ses över hela världen, ofta alldeles bredvid mycket äldre platser, där konst skapats av människor som levde för tusentals år sedan. Land Art kallas ibland jordkonst och det kan ta många former.
I samtliga fall är Land Art fast, men gärna också föränderlig. I själva verket är en av de största skillnaderna mellan Land Art och annan konst som tex visas i museer är att Land Art är utformad för att utvecklas, förändras, och slutligen förfalla.
Vissa konstverk är kortlivade, och finns bara för några timmar eller dagar, medan andra medvetet utsätts för erosion och vind så att de blir förvrängda med tiden."
Under hösten började årets utställning ta sin form. Anki som är initiativtagare till Universum i Espnäs började att kontakta några konstnärer, detta i sin tur gav ringar på vattnet och nya kontakter slöts.
De inbjudna konstnärerna har fått ströva omkring i det idylliska landskapet kring Locknesjön och låtit sig inspireras och skapa ett Platsspecifikt verk*) som besökarna ska få ta del av och uppleva.

*) Platsspecifikt verk - konstverk som gjorts särskilt för en plats och som på något sätt förhåller sig till denna plats. Platsspecifik konst är i sin rena form gjord för enbart en plats. [Statens Konstråd]."
 
 
Vägbeskrivning: från Östersund mot Brunflo, ca 2 mil. Vid rondellen söder om "antik & beg" fortsätt mot Sundsvall ca 2 km, sväng höger mot Lockne kör över järnvägen sen vänster, förbi Lockne och Rossbol, vid Dövikenskylten (sväng inte av där)är det ca 1 km kvar till nästa nedfart till höger, före 4 brevlådor och röda fritidshus, följ den lilla grusvägen ner mot vårt gula hus, sväng höger på den gamlabyvägen mot ladugården, till vänster bakom den är Parkering utefter den stora granhäcken.
Ingång till Konstladan är nedanför granhäcken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar